Semnele Agni Yoga, 22

1933 - Тибет [Холст, темпера. 74 x 117 см] (Встречается название ''Тибет. Гималаи'')
Nicholas Roerich, Tibet
22. Nu există raționament mai greșit, decât raționamentul bazat pe o acțiune aparentă. Recunoscând consecințele aparenței, oamenii pierd legătura cu realitatea. Învățătura care duce spre izvorul realității a fost întitulată de către oameni vise.

Viața nu prezintă simptome de concepere, însă denotă o stare vizibilă de descompunere. Astfel ne putem adânci în descompunere și ocoli cu ușurință valorile conceperii. Procesul conceperii este intenționat ascuns pentru că, în caz contrar, stihiile ar distruge grăuntele posibilității. Starea de inerție este principala particularitate a stihiilor. Pentru a le transmite energia evoluției este nevoie de lovitura spiritului acelei stări, care ar putea cuprinde gândul. Astfel, gândul este corespondentul stihiilor.

Atunci când se discută despre necesitatea amplificării aparatului de gândire, se afirmă, în același timp, presiunea de nestăpânit a stihiilor. Anumite perioade ale existenței planetare sunt expuse  presiunii stihiilor. Acestora li se pot opune doar aspirațiile îndârjite ale popoarelor pentru o viață mai bună iar această saturație a gândirii va produce saturația Învățăturii care, ca o sabie necruțătoare, va sparge norii haosului irațional. Gândul este prezentat ca un opus al stihiilor, pentru că, în caz contrar, echilibrul se tulbură atât de tare, încât ne putem aștepta la fenomene cosmice. Să fie oare posibil ca anul foametei, secetei și bolilor să reprezinte o urmare a diminuării capacității de gândire? Gândurile unui singur om nu pot înfrunta stihiile. Schimbarea conștiinței încă nu poate formula un gând conștient. Doar conștientizarea și responsabilitatea pot oferi un potențial gândirii. În caz contrar, pânzele vasului în vârtejul uraganului vor fi precum tensiunea inconștientului.

Se poate observa o mare încordare nu doar a undelor magnetice, ci și a razelor chimice. Gândul uman s-a arcuit, precum oțelul necălit al lamei, iar în adâncul conștiinței se trezește haosul.

Putem oare exista? Ideea Farului Nostru treptat începe să facă parte din gândurile noastre pentru că nu mai rămâne nimic altceva printre norii haosului.  Cât de greu îi este spiritului înțelegător!  Cum mai urmărim valurile întunericului de necuprins! Inima poate cuprinde doar o cantitate limitată de otravă a stihiei.

Lasă un comentariu