Despre Agni Yoga

Roerich-Chintamani1
Nicholas Roerich, Chintamani

“…Agni Yoga este o sinteză a credinţelor Orientale antice şi a gândului Occidental modern, fiind un pod dintre spiritual şi ştiinţific. Spre deosebire de sistemele yoga precedente, Agni Yoga nu este o cale a disciplinei fizice, a meditaţiei sau a ascetismului, ci a practicii de fiecare zi. Ea este yoga energiei focului, a conştiinţei, a gândului orientat şi responsabil. Agni Yoga ne învaţă că evoluţia conştiinţei planetare este o necesitate urgentă şi că prin intermediul aspiraţiei individuale ea devine o aspiraţie realizabilă a omenirii. Agni Yoga afirmă existenţa Ierarhiei Luminii şi a centrului Inimii ca conexiune cu Ierarhia şi cu lumile depărtate. Deşi nu este sistematizată în sens ordinar, Agni Yoga este o Învăţătură care ajută discipolul ce discerne să descopere paragrafe-ghiduri spirituale şi morale prin care el să înveţe să-şi conducă viaţa contribuind astfel la Binele Comun. Din acest motiv Agni Yoga a fost numita „Etica Vie”.

Vorbind despre rolul individual în evoluţia spirituală a omenirii, Elena Roerich scria: ”Cel mai mare beneficiu prin care noi putem contribui constă în lărgirea conştiinţei, şi îmbunătăţirea şi îmbogăţirea gândirii noastre care, împreună cu purificarea inimii, fortifică emanaţiile noastre. Şi astfel, prin ridicarea vibraţiilor, noi restabilim sănătatea a tot ce ne înconjoară”.” Tradus din engleza: http://www.agniyoga.org/ay_info.html

Agni--Yoga-Books-RU

Agni Yoga a fost transmisă de Elena şi Nicholas Roerich în sec. XX. Ea cuprinde 14 cărţi:
– Foi din Grădina liu Moria. Chemarea
– Foi din Grădina liu Moria. Iluminarea
– Comunitatea
– Semnele Agni Yoga
– Infinitul, I
– Infinitul, II
– Ierarhia
– Inima
– Lumea de foc, I
– Lumea de foc, II
– Lumea de foc, III
– Aum
– Frăţia, I,
– Supramundanul

822_JPG
Nicholas Roerich, Yaroslav Înțeleptul

Pe acest blog găsiţi traduceri ale textelor Învăţăturii Agni Yoga. Necesitatea traducerilor este exprimată în Pilda despre răspândirea Învăţăturii.

Pilda despre răspândirea Învăţăturii

669. „Cum, Stăpâne, să răspândesc Învăţătura Ta? Cum, Stăpâne, să-i găsesc pe cei, cărora le este sortit să aplice cuvântul Tău spre înfăptuire?” Şi a spus Stăpânul pentru a reaminti:”Un sihastru căuta cui să-i dea Revelaţia. Şi a scos el scrierea, şi a pus-o la răscruce. Fie ca Cel Suprem să indice Singur, cine să găsească poruncile sale. Şi a trecut o fetiţă, şi a învelit pâinea în scrierile sulului. Dar sihastrul a pregătit o altă scriere şi din nou a pus-o la răscruce. Şi a trecut un negustor, şi a acoperit sulul cu cifrele venitului său. Dar sihastrul nu a obosit să pună următoarea scriere, şi aşa până la sfârşitul muncii şi zilelor sale. Şi atunci când Stăpânul l-a întrebat:”Cum ai răspândit tu Învăţătura?”, el a răspuns:”Eu nu pot să judec, care pasăre va împleti din cele scrise cel mai bun cuib.” Astfel, noi nu cunoaştem, cine va sfâşia scrierea, cine o va da uitării, şi cine o va pune sub perna sa, pentru a afirma, bazându-se pe ea, temelia sa. „Nu gândesc că am acţionat incorect, oferind cea muncă spre folosul celor necunoscuţi mie.” Şi a afirmat Stăpânul răspândirea Învăţăturii fără faţă, fără nerăbdare, fără iritare şi aşteptare.” Astfel oferiţi şi voi, fără a judeca cui oferiţi, fără a afirma judecata de fiecare zi. Du, pasăre, Învăţătura, şi în zbor, coboar-o la vatra unde trăiesc şi cunosc primirea în previziune. Duceţi Învăţătura la răscruce.

Elena Roerich, Agni Yoga, Semnele Agni Yoga, 669

3 gânduri despre “Despre Agni Yoga

    • Plasarea traducerilor textelor Invataturii Agni Yoga este fara restrictii dar trebuie sa contina o referinta la aceast blog.

  1. Agny yoga – Etica vie

    Lumea supraterestra

    Vraciul descanta boala , insa abea acum incep sa-si dea seama ca asemenea descantece sunt numai o simpla sugestionare. Se poate observa ca vracii pronunta niste cuvinte neintelese si fara sens insa putini sunt cei care vor intelege ca sensul se contine nu in aceste expresii cuvinte , dar anume in ritm , si principalul in gandurile transmise.
    Se poate prin sugestie nu numai ca sa previi boala dar anume sa dai cu totul alta directie imbolnavirii totale. Rareori se presupune asa ceva fiindca si pana acum nu se crede in actiunea gandului . Din acelasi izvor al necredintei se produce si retinerea – oprirea constiintei. Oamenii se otravesc pe sine insasi cu necredinta. Intelepciunea veacurilor ne-a adus o multime de exemple a maretiei increderei-credintei si a distrugerii prin neincredere-necredinta.
    Atunci cand vorbim despre colaborarea si chiar despre Fratie , Noi trebuie sa fundamentam despre increderea-credinta , fara de ea nu-I posibil de format ritmul,de invocat succesul. Fara de ea nu poate fi inaintare . Sa nu ganditi ca repet ceva prea bine cunoscut , vice-versa , in ceasul pericolului fundamentez despre o sursa salvatoare , nu exista o alta metoda pentru a trezi energia psihica nu exista o alta cale pentru ca inima sa straluceasca cu victorie , este greu sa nu obosesti daca in inima salasluieste intunericul.
    XXX
    Comentariul S71.
    Din veacurile stravechi in orice popor dainuiesc si pana astazi descantecele. Din vremurile stravechi descantecele erau folosite ca instrument de actiune psiho-fizica asupra organismului uman , asupra psihicului uman .Si astazi stiinta incearca sa patrunda in acest domeniu. Descantecele in zilele noastre sunt privite ca o curiozitate . Nici pana in ziua de astazi stiinta nu poate patrunde pe acest taram neinteles , psihicul omului. Manifestarile psihicului uman sunt destul de multiple si nu au o granita ferma,precisa care sa ne permita sa le studiem aparte luat . Sursa acestor fenomene este insasi omul,mai bine zis raspunsul fiintei umane la actiunea factorilor din mediul inconjurator.
    In cazul vraciuirii anumitor boli cand clar este vizibila legatura imbolnavirii fizice cu sursa psihica .In acest caz se necesita o actiune-influentare care sa opreasca manifestarea fenomenului . Caile sunt cunoscute in asemenea caz insa medicina ortodoxa nu le accepta socotindu-le ca fiind babesti.
    Ce este cuvantul ? Cuvantul este Gand . Comunicarea se produce prin cuvinte deci in realitate o comunicare este un schimb de ganduri . Printr-un anumit ritm este posibil de facut ca gandul sa cuprinda o anumita zona a creierului , anume sa formeze o dominanta care la randul sau sa poata actiona de sine statator, avand urmari pe corpul fizic. Oare chiar medicina nu poate permite gandul ca o anumita constructie din cuvinte-ganduri pot forma o structura energetico-informativa care sa aduca modificarea starii bolnavului spre bine care poate sa opreasca procesul destructiv ?
    Energia psihica a omului poate fi impresionata , trezita , potentiata , oprita prin cuvant. Omul prin propria gandire are acces direct asupra propriei energii psihice. Omul poate ordona aceste energii sa se manifeste prin corpul fizic sanatos . Deci se necesita o gandire sanatoasa intretinuta de o vointa luminoasa .
    Autosugestionarea este un instrument la indemana fiecarui om cu un creier sanatos , cu o inima vie . Insa oamenii nu stiu nimic despre actiunea gandului transformat in cuvant. Oamenii nu cunosc faptul ca un cuvant umplut cu focul inimii poate vindeca , dar tot asa poate ucide. Nu degeaba in toate religiile este spus despre pacatul cel mai mare – blestem. A blestema efectiv este cum ai matura, ai reteza spatiul cu un bici de foc nestiind unde dai si pe cine il doare . De aceea ar trebui ca autosugestia sa fie studiata cu toata seriozitatea si de psihologie si de psihiatrie si de stiinta in general.
    Necredinta doare in aceeasi masura ca si prostia – ignoranta . Spitalele existente sunt dovada cea mai buna a necredintei , a ignorantei , omenirea plateste si plateste scump. Oamenii efectiv se otravesc pe sine cu necredinta si totusi din vremurile stravechi noi avem o multime de exemple cand credinta a produs miracole , de aceea si a aparut expresia “ Crezi tu oare …?” .
    Fratia Luminii de la incpeutul acestei lumi pamanesti a avut grija si are grija de evolutia generatiilor aducand in masele omenesti cunoastere . Cunoasterea fiind acceptata treptat se transforma in credinta .Fara credinta nu poate fi format ritmul cuvintelor-ganduri de aceea nu poate fi formata conexiunea cu planurile supreme ca rezultat nu poate fi invocat succesul , inaintarea este imposibila. Sursa salvatoare care este Fratia Luminii , sursa de unde ne vine cunoasterea cea mai de pret a legilor universului totodata este si o sursa de vibratii inalte , tamaduitoare , care pot fi primite de orice suferind ; iarasi , nici acest lucru nu este cunoscut ; de aceea si este spus “ Fara credinta nu exista o alta metoda pentru a trezi energia psihica . Fara credinta nu exista o alta cale pentru ca inima sa straluceasca cu victorie. Este greu sa nu obsesti daca in inima salasluieste intunericul. “

Lasă un comentariu