Semnele Agni Yoga, 10

1932 - Святые пещеры [Холст, темпера. 107 x 153,3 см]
Nicholas Roerich, Peșterele sacre.
10. Doar atunci când se află în singurătate, când nu are nevoie de lucruri materiale, când nu-și deplânge soarta, când nu rabdă – doar atunci se bucură cutezătorul.

Atunci să începem traducerea vechii Noastre Cărți a Cutezanței.

Atunci când un copil se joacă cu un pui de pisică, mama copilului este înduioșată de curajul lui și nu vrea să vadă că puiul de pisică este încă orb. Atunci când un adolescent se joacă cu sufletul unui tovarăș de joacă, alți gură-cască se minunează de vitejia lui, fără a observa însă stinghereala bietului suflet. Atunci când un bărbat tună și fulgeră în sala de judecată, martorii sunt entuziasmați de cutezanța acestuia, fără însă a observa că îndrăzneala amenințărilor sale a fost cumpărată de zornăitul banilor de aur. Atunci când un bătrân se liniștește singur ironizând moartea, prietenii se înduioșează fără a observa însă, că groaza i-a imprimat pe față o grimasă ironică.

Cutezanța nu este observată, de regulă, de oameni, pentru că prin natura ei cutezanța este neobișnuită. Neobișnuința este un cutremur pentru inimi.

Unde ești tu, învingătorule? Unde ești tu, cel care a transformat convulsia într-un salt spre lumină? Auzi tu, cutezătorule! În întunericul nopții mă voi apropia să-ți binecuvântez încălțările și voi presăra cu scântei de lumină creștetul tău. Pentru că somnul cutezătorului este precum liniștea lăutei, când toate cele șapte coarde sunt pline de taină; somnul cutezătorului este precum liniștea dinaintea furtunii, unde rămân nemișcate chiar și tulpinile cele mai subțiri.

Oare leul cutremură cu răcnetul său lumile? Nu, s-a trezit cutezanța și s-a deschis lotusul regal al spiritului. Fraților, să ne întâlnim în sala bucuriei! Floarea s-a deschis; marea roată este înălțată. Bucuria noastră va coborî în lumile subterane și se va înălța către Frații Supratereștri.

Cea mai bună cântare o cântăm cutezanței.

Lasă un comentariu